Heenvliet was een vissersplaatsje aan de Bornisse op Voorne-Putten. In 1469 kreeg het plaatsje stadsrechten, tegelijkertijd met een weekmarkt en een paardenmarkt.

Om dit te vieren heeft de gemeente Nissewaard een prachtige bronzen plaquette laten maken. Deze plaquette is bevestigd in de grond op de Markt in Heenvliet. Dit marktplein is door de eeuwen heen in oude staat bewaard gebleven.

Bronzen plaquette steenlegging in Heenvliet herdenking 550 jaar stadsrechten
Project Details

Client: Heenvliet

Date: januari 4, 2021

Aanleiding: jubileum Uitvoering: plaquette Patina: zwart Logo: twee wapens (Heenvliet en gemeente Nissewaard) Achtergrond: - Het was een eis van de gemeente was dat de wapens zo exact mogelijk moesten worden. Zo goed dat de nagels van de leeuw herkenbaar aanwezig moeten zijn. Links het oude wapen van Heenvliet en rechts het wapen van de gemeente Nissewaard. de volgende tekst: ““… mijnen ondersaten gegonnen ende gegeven hebbe, gonne ende geve mit desen mijnen brieve, stederecht ende sulke rechten ende vrijheden als hiernae bescreven staen …”
In 1469 gaf heer Adriaan van Cruyningen het toenmalige Heenvliet stederecht. Hiermee kreeg de handel een impuls. Het betekende namelijk dat Heenvliet een week- en een jaarmarkt mocht organiseren. De huidige paardenmarkt is daarvan nog een overblijfsel. Deze plaquette is geschonken door de gemeente Nissewaard ter gelegenheid van 550 jaar stederecht Heenvliet. Reactie: Allen zijn zeer content met het eindresultaat. Dit mag blijken uit deze video op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=kvwhjutG8j8

 Vorige Volgende