Volendam heeft tegenwoordig één profclub in FC Volendam en één amateurclub in RKAV Volendam, maar de twee kennen hun oorsprong als dezelfde club.

RKAV Volendam (Rooms Katholieke Amateur Voetbalvereniging Volendam) is een Nederlandse amateurvoetbalclub, opgericht op 1 juni 1920 met de naam Victoria. Al snel werd de naam gewijzigd in RKSV Volendam (Rooms Katholieke Sportvereniging Volendam). De club sloot zich niet aan bij de KNVB, maar bij de katholieke voetbalbond, waar het in 1935 en 1938 landskampioen werd. In 1940 kwam de club alsnog bij de KNVB terecht nadat alle andere bonden waren opgegaan in de KNVB. Op 1 juli 1977 werd de club gesplitst in profclub FC Volendam en amateurclub RKAV Volendam.

Ter herinnering aan het jubileum van 100 jaar voetbal in Volendam is deze bronzen plaquette gemaakt.
Onthulling Onthulling RSKV plaquette en Onthulling plaquette RKSV deel 2

onthulling rksv bronzen plaquette rksv volendam 100 jarig bestaan
Aanleiding: jubileum Uitvoering: plaquette Patina: zwart Logo: logo Achtergrond: dorpskern Volendam
Bijzonder aan deze beeld: De plaquette is gemaakt naar een foto die dateert uit de begintijd van RKAV. Daarop zijn te zien de eerste voetballertjes uit Volendam (begin 20e eeuw) – RKAV Volendam. Reactie: Allen zijn zeer content met het eindresultaat. Dit mag blijken uit de reacties in de diverse media.

 Vorige Volgende