Wat is het geheim van een goed portret? Hoe zorgen wij ervoor dat je het herkent? Of u nu een bronzen borstbeeld, of een bronzen plaquette wilt laten maken. Dankzij onderstaande interessante onderzoeken en inzichten realiseren wij voor wie dan ook een identiek lijkend bronzen portret.

 

 

Zintuiglijke gezichtsherkenning

Via gezichtsherkenning interpreteren onze hersenen waargenomen gezichten. We herkennen bekenden en krijgen informatie van onbekende gezichten. Of het man is, of een vrouw. In welke gemoedstoestand iemand zich bevindt. Gezichtsherkenning kan zelfs fysiek. Blinden kunnen het via aanraking. Dat is ook het mooie aan een bronzen portret. Je kunt het naar hartenlust aanraken.

 

Ontwikkeling

Vanaf baby af aan herkennen wij mensengezichten. Het is hét focuspunt van een pasgeborenen. Na een paar maanden onderscheidt een baby het gezicht van de moeder van anderen. De baby doet dat door te letten op globale kenmerken van het gezicht. Volwassenen zijn inmiddels meester van een complex systeem van herkenning, gedrag en beoordeling. We bepalen eenvoudig het geslacht, leeftijd en oordelen op basis daarvan op aantrekkelijkheid. Daarin zijn we meedogenloos. We gaan zelfs zo ver dat we op basis van gezichtsinformatie een karakter inschatten. Het beïnvloed ons ook. We krijgen de drang om te troosten als we verdriet zien, of een volle lach als iemand vrolijk is.

 

Bekende of onbekende

Er blijkt een groot verschil te bestaan tussen het vermogen om bekende of onbekende gezichten te herkennen. Het herkennen van het gezicht van een bekend persoon (bijvoorbeeld een beroemd persoon, familie, vriend of goede kennis) is relatief makkelijk en betrouwbaar. Wat opvalt is dat een lachende bekende eerder wordt herkend dan als diegene neutraal kijkt.

 

Onderzoek Hsiao & Cottrell

Er zijn heel veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar hoe we gezichten herkennen. Het onderzoek door H en C in 2008 is hierin heel interessant. In een test kregen de proefpersonen allereerst 20 foto’s, study phase, te zien. Vervolgens werden deze foto’s in willekeurige volgorde vertoond, test phase. De oogbewegingen registreerde ze tijdens het bekijken van de foto’s. Het viel hen op dat met name naar de neus en direct daarnaast werd gekeken in zowel de study als de test phase, zie onderstaand voorbeeld.

gezichtsherkenning photosculptura borstbeeld

BBC – The Human Face

Iedereen heeft een gezicht, maar wat weten wij er nu van? The Human Face is een vierdelige BBC serie met John Cleese – acteur, komiek en succesvol auteur over psychologie, en neemt u mee op zijn verkenningstocht naar de vele gezichten van het menselijk gezicht. Hij doet dit onder meer met topmodel Elizabeth Hurley, Pierce Brosnan, Joan Rivers en David Attenborough. De serie kwam uit in 2001, maar blijft de moeite waard.

 

Wat hebben wij ervan geleerd?

We zorgen vooral rond de ogen en de neus dat de gelijkenis super identiek is. We adviseren vaak een glimlach of open lach. Natuurlijk bepaalt u zelf hoe u vastgelegd wil worden in beeld. Maar we weten dat het de herkenning vergroot. Ook zorgen we dat elementen waardoor het karakter versterkt wordt bijzonder veel aandacht krijgen. Dit is immers de reden waarop anderen uw beoordelen en vaak bewonderen. Het is één van de geheime waardoor wij het premium merk voor bronzen borstbeelden zijn geworden.

 

Benieuwd wat we nog meer doen om een borstbeeld identiek gelijkend te maken? We staan klaar voor al je vragen.

 

bronvermeldingen:

  • artikel Zintuigelijke gezichtsherkenning Wikipedia

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zintuiglijke_gezichtsherkenning

  • artikel “Two fixations suffice in face recognition”

Janet Hui-wen Hsiao & Garrison Cottrell

Reacties(0)

Reageer