Is een plaquette/bas-relief een alternatief voor een schilderij?

U wilt een portret laten maken van een bijzonder persoon. Alleen in welke vorm laat u het maken? Een schilderij ligt voor de hand door de klasse en bravoure. Zijn er ook alternatieven voor een schilderij, met dezelfde exclusiviteit, of deze zelfs overtreffen? In dit artikel onderzoeken we de optie van een bronzen plaquette/bas-relief. Aan u de keuze.

 

Wat is een plaquette/bas-relief?

Een bronzen plaquette/bas-relief is een dikke bronzen plaat met een menselijk 3D portret erop. Een groot verschil met een plaquette waar alleen tekst op staat, gebruikt voor teksten als een eerstesteenlegging, of de aanduiding van een bedrijfsnaam. Bij de plaquette/bas-relief die wij vergelijken gebruiken we enkel hoogwaardig natuurlijk brons en kun je 1 of meerdere personen 3-dimensionaal portretteren. De vormen van het gelaat zijn 1 op 1 tastbaar met de persoon die is afgebeeld.

 

Wat is een schilderij?

Onder een schilderij verstaan we alles dat op doek is gemaakt door een kunstenaar. Producties van canvas met daarop een geprinte foto sluiten we uit van deze vergelijking. Een schilderij kan gemaakt worden op basis van diverse schilderstijlen. Maar is zelden machinaal vervaardigt. We gaan ervan uit dat u een goede kunstenaar kiest, die met liefde voor het karakter aan de slag gaat met uw portret.

Verschil schilderij en plaquette/bas relief

Bronzen plaquette / Bas-relief

Plaquettes/bas-reliefs maken we op basis van een 3d scan van een persoon of een bestaande foto. Poseren duurt maximaal 1 kwartier. Met geavanceerde 3D software boetseren we vervolgens het ontwerp van het portret. De finishing touch doen we live via Skype. De persoon die de plaquette aanschaft heeft dus direct invloed en garantie op een goed eindresultaat.

 

Daarna gieten we het beeld af in brons. Een zinderend proces dat u wilt meemaken. De hitte van het vloeibare brons en het onthullen van de eerste details van het nog hete portret. Een onvergetelijke ervaring.

Schilderij

Een schilderij kan naar model gemaakt worden. Hier heb je verschillende mogelijkheden voor: een fotosessie, of een of meerdere poseersessies van vaak enkele uren. Sommige kunstenaars werken ook op basis van bestaande foto’s. Na het poseren gaat de kunstenaar aan de slag met een interpretatie. Zodra het schilderij bijna af is kunt u het bezichtigen of beoordelen op basis van een foto. Eventuele correcties worden doorgevoerd en is uw schilderij klaar.

 

Van het proces krijgt u relatief weinig mee. Er zijn kunstenaars die u een live video kunnen geven. Maarde meeste houden de magie van het schilderen graag achter gesloten deuren.

Bronzen plaquette / Bas-relief

Plaquettes/bas-reliefs worden gemaakt van verschillende materialen. Wij maken ze hoofdzakelijk van brons. Een eremetaal dat staat voor succes en niet degradeert. Wat betekent dat het slijtvast is en vele (duizenden) generaties mee kan. Het is duurzaam en aanraken mag.

Schilderij

Een schilderij is gemaakt op canvas ook wel schilderdoek genoemd. Het materiaal kan variëren van olieverf tot waterverf. Of misschien wel kaarsvet. Net wat de kunstenaar gebruikt om een bijzondere stijl neer te zetten. Wat er ook gekozen wordt: de materialen zijn vaak erg kwetsbaar.

Bronzen plaquette / Bas-relief

Een plaquette/bas-relief is een kruising tussen een schilderij en beeldhouwwerk. Het kent hetzelfde plaatsingsgemak als een schilderij, maar heeft de diepte en structuur van een beeldhouwwerk.

Schilderij

Een schilderij is over het algemeen vlak. Soms kunnen schilderstijlen of verfkeuzes nog invloed hebben. Denk bijvoorbeeld aan olieverf waar u de lagen letterlijk ziet liggen.

Bronzen plaquette / Bas-relief

Een plaquette krijgt zijn kleur door het te patineren. Dit is het aanbrengen van kleur en glans via een beschermende oxidehuid. Een oppervlakte verbranding op basis van zuurstof en chemicaliën. Per beeld is één kleurtoon mogelijk die opbreken in diverse tinten. Denk aan klassiek groen, modern antraciet, okergeel, of romaans bruin. Het legt subliem het karakter bloot van een persoon.

Schilderij

Kleur bij een schilderij is afhankelijk van de stijl die u kiest. Bij de een gaat het om een abstracte weergave. Denk aan van Goghs olieverfstijl, of het pointilleren. Bij de ander krijgt u juist fotorealistische resultaten. En worden de pigmenten juist ingezet om het natuurgetrouw te laten lijken. De keuze voor de kunstenaar bepaalt voor een groot gedeelte uw eindresultaat.

Bronzen plaquette / Bas-relief

Een plaquette kunt u naar hartenlust aanraken. De herinnering aan de persoon, of de emotie van een bijzondere prestatie beleeft u daardoor veel beter. Voor vette vingers hoeft u niet bang te zijn. Een doekje erover en het blinkt weer als nieuw. Een plaquette is daardoor de ideale manier om een herinnering tastbaar te maken en te houden voor vele generaties.

Schilderij

Schilderijen danken hun elegantie misschien wel aan de kwetsbaarheid ervan. Aanraken is uit den boze en UV licht kan de inspanning van de kunstenaar over de jaren aantasten. Kiest u voor een schilderij dan is het belangrijk dat u een geschikte ruimte heeft en weet dat alleen de ogen het mogen bewonderen.

Plaquette of schilderij, beide kenmerken zich door noeste ambacht. Er zitten velen uren werk in en het eindresultaat is altijd bedoelt om meerdere generaties mee te gaan. Bij een plaquette/bas-relief is dat heel makkelijk haalbaar. Een schilderij vergt wat meer aandacht. Wat uw keuze ook wordt, kies altijd een goede kunstenaar of digitaal beeldhouwer die oog heeft voor het karakter van iemand. Dan gaat u gegarandeerd een geweldig resultaat tegemoet.

 

Persoonlijke beeldelementen

Zowel een schilder als een digitaal beeldhouwer verwerken heel makkelijk persoonlijk wensen in het eindresultaat. Van teksten, awards, tot emblemen of misschien wel uw bedrijfslogo. Alles is mogelijk in zowel een schilderij als een bronzen plaquette/bas-relief.

 

Vraag een offerte

En nu is het aan u. Kiest u voor een moderne plaquette/bas-relief, of het vertrouwde schilderij. Als u benieuwd bent wat uw investering in een bronzen plaquette is, vraag dan gerust een offerte. Die is helemaal vrijblijvend en gemaakt op basis van uw wensen. Meer weten over PhotoSculptura?

Reacties(0)

Reageer